Ullsokker
En slags strikkeoppskrift, muligens alt for detaljert
En slags strikkeoppskrift, muligens alt for detaljert
Her har jeg forsøkt å forklare min metode for å strikke gode gammeldagse ullsokker med kilehæl, i en damestørrelse (lengden på foten kan tilpasses), som er inspirert av de sokkene jeg har fått i gave av farmor i mange år.
Må være ærlig og innrømme at jeg er langt fra noen strikkeekspert, og jeg vet egentlig ikke hvor forståelig det jeg har skrevet her er. Jeg har for eksempel ikke fått noen til å teststrikke dette ordentlig. Og så har jeg vansker for å fatte meg i korthet. Hvis du har lest et stykke nedover her, og reaksjonen din er «hæ?», så ta gjerne en titt på de andre oppskriftene jeg linket til rett under de to bildene her. Kanskje deres metode for å lære bort passer deg bedre.
I hovedsak så er disse sokkene inspirert av farmor sine, men jeg har også lest og prøvd andres oppskrifter på nett (blant annet Hvordan strikke sokker / ull labber og Liten sokkeskole), og har fått noen tips fra familie og venner. Jeg slet spesielt med hælfellingen i starten, og synes det var veldig moro når jeg endelig fant ut av det. Så jeg tenkte det også ville være gøy å prøve å mekke sammen en oppskrift basert på det jeg har lært.
Legg opp 48 masker fordelt på 4 pinner (12 på hver). Fest for å strikke rundt. Pass på at maskene ikke blir vridd på pinnene før du fester. Strikk vrangbord (2 rette, 2 vrange) så lang som du vil ha ankelen. Min ble ca 14 cm. Merk at jeg ikke tar noe hensyn til tykkelse på leggen her, så du bør ikke strikke den alt for lang.
Når den er ferdig, så ser den ca slik ut:
Det hender at maskene kan bli litt strukket i overgangen mellom pinnene («ladders» på engelsk, eller «stiger» på norsk), og det vil vi helst unngå. For å fikse dette så pleier jeg å flytte litt på fordelingen av de 12 maskene på hver pinne mens jeg strikker, for å unngå at det alltid er de samme maskene som er i strekk. Dvs, når jeg har strikket ferdig en pinne, så strikker jeg et par masker til med den samme pinnen før jeg setter inn en ny.
OBS: Hvis du gjør dette – pass på at når du er ferdig med ankelen, så må du sjekke hvor starten på omgangen er, og fordele maskene riktig på pinnene igjen. Hvis du vil være sikker på hvor starten på omgangen er, så kan du sette inn en liten maskemarkør, eller bare sjekke hvor tråden kommer ut i starten av arbeidet.
Hælkappen er den delen som dekker baksiden av hælen, og kommer til å se ca slik ut når du er ferdig:
Når du starter her, så er det som nevnt (i «strekte masker»-boksen over) viktig at maskene er fordelt riktig på pinnene igjen. Dvs 12 masker på hver pinne, og at starten på omgangen er i starten av en pinne.
Denne gangen, i stedet for å sette inn en ny strikkepinne for å starte neste omgang, strikk de 12 maskene på neste pinne (fortsatt vrangbord, 2 rette og 2 vrange) inn på den samme pinnen, så du ender opp med 24 masker på én pinne, og starten på omgangen er nå midt på denne.
Det at starten på omgangen kommer midt på hælkappen er ikke spesielt viktig hvis man strikker en ensfarget sokk. Men om sokken hadde hatt et mønster, så vil «skjøten» i mønsteret da komme rett bak, og under foten, der det vil bli minst synlig. Så jeg tenkte det er en grei vane å ha.
Nå skal du strikke lengden på hælkappen, i glattstrikk. Det gjør du ved å strikke frem og tilbake på den ene pinnen med 24 masker. De to andre pinnene med 12 på hver kan du bare la henge foreløpig.
For å få glattstrikk på utsiden av hælkappen, så må du strikke rett når du har rettsiden mot deg, og vrangt når du har vrangsiden mot deg.
For å få en pen, ryddig kant på hælkappen, ta alltid den første masken i hver omgang løst av i stedet for å strikke den. Dette vil lage en jevn rekke med «fletter» eller løkker langs kanten. Disse vil være til god hjelp når du skal ta opp nye masker til foten senere.
Når du tar en maske løst av, gjør det alltid som om du skulle ha strikket den rett eller vrang, ut i fra hvilken side du er på. Dvs, på vrangsiden så må tråden være foran pinnen når du stikker den inn for å hekte av masken, og på rettsiden så skal den være bak.
Fortsett med dette til hælkappen måler ca 4 cm. Pass på å slutte med en omgang vrang, så du er på rettsiden igjen.
Her skal vi felle utover fra midten av hælkappen, slik at vi lager en form som «krummer» seg rundt hælen. Når du er ferdig så vil det se slik ut:
Jeg synes det var veldig morsomt å finne ut av logikken bak hælfellingen. Derfor har jeg litt ekstra mye å si her, som ikke er strengt tatt nødvendig å lese for å bli ferdig med sokken.
Vil du bare bli ferdig så fort som mulig? Hopp ned til steg-for-steg instruksjoner.
Er du interessert i mer dyptgående forklaring? Fortsett å lese videre.
De første gangene jeg felte til hæl, så strikket jeg en del feil, og måtte stadig rekke opp og starte på nytt. En sikringstråd kan være til god hjelp da. Ta litt restegarn, gjerne i en kontrastfarge, og dra det igjennom maskene på pinnen med en garnnål. Da er det mye lettere å rekke opp.
Noen oppskrifter for sokker bruker en type hælfelling som kalles «båndhæl». Denne har jeg bare prøvd å strikke én gang, men jeg hadde ikke sansen for denne stilen i det hele tatt. Synes den ble klumpete, og hadde dårlig passform. Samtidig så var jeg veldig opptatt av å få til en hæl som liknet på den som farmor har på ullsokkene sine, og hennes har mer V-form. Jeg fant ut etter hvert at V-formen heter «kilehæl». Du kan se forskjellen på disse to her. På tiden da jeg satt og prøvde å finne ut av dette så bodde jeg i utlandet, så det var litt vanskelig å få assistanse av farmor. Så jeg googlet og prøvde meg frem, rekket opp, og prøvde igjen, og kom til slutt frem til noe som fungerte.
På hver omgang som er på en vrangside, så står det at du skal felle ved å strikke de to maskene vrangt sammen. På rettsiden, så står det at fellingen gjøres slik: Ta 1 løst av, strikk 1 rett, og ta den løse over. Hvorfor ikke bare strikke de to maskene rett sammen også? Det er for at maskene i fellingene skal gå samme veien på hver side, og se like ut. Se forskjellen i bildet under.
Dette er fullstendig flisespikkeri, siden denne fellingen vil være under hælen, og ingen kommer til å se det. Hvis du har lyst til å bare strikke dem rett sammen, så er det ikke noe krise i det hele tatt. Men dette er en «alt for detaljert oppskrift», og jeg tenkte at hvis jeg kan gjøre det «riktig», så hvorfor ikke?
Fordel de 24 maskene på pinnen i tre deler. Den midterste seksjonen vil bli den delen du står på, midt under hælen. De to ytterste seksjonene vil bli kantene som krummer seg rundt og oppover siden på hælen. I dette eksempelet så delte jeg opp 10 – 4 – 10. Hvis du har litt bredere hæl så kan du for eksempel ha 6 i midten, men jeg tror ikke dette er spesielt viktig. For å få det til å gå opp så er det viktigst å få likt antall på begge ytterkantene. Men i eksempelet mitt så hadde jeg altså 10 – 4 – 10 fordeling, så hvis du vil følge med nøyaktig, så gjør det samme.
For at du lett kan se hvor fordelingen er mellom de tre seksjonene, så kan det hjelpe å stikke inn et par biter med kontrastfarget restegarn mellom fordelingene. Dvs de røde striplede linjene i illustrasjonene under. Etter at du har strikket ferdig omgang 2, så vil det danne seg et hull der fordelingen er, så da er det mye lettere å se hva det er du faktisk driver med.
For omgang 1, gjør slik:
Snu så strikketøyet.
Etter dette så fortsetter det i samme mønster. Antall masker som du strikker før du strikker 2 sammen øker for hver runde, fordi du strikker den ekstra masken på slutten av hver omgang. Etter omgang 2 vil du begynne å se et «hakk» der hvor fordelingen er, og det er dette du skal «lukke» ved å strikke 2 masker sammen.
Jeg har oppsummert alle stegene i en sjekkliste under. Hvis du har fulgt instruksjonene så langt, så kan du krysse av omgang 1 og 2, og fortsette.
Merk: Hver gang du tar av en maske løst av, ta den av «som om du skulle strikket den rett/vrang» basert på om du er på rett eller vrang omgang.
For å starte her så skal du ha 24 masker på pinnen.
Når du er ferdig med alle omgangene så skal du ha 14 masker igjen på pinnen.
Du er nå på «rettsiden» av strikketøyet igjen, siden siste omgang for å fullføre hælen var vrang. Du har 14 masker på pinnen etter hælfellingene, og to kanter langs hælkappen, hvor du nå skal ta opp masker i for å igjen kunne strikke rundt for foten. Når du er ferdig med å ta opp masker, så skal det se slik ut:
Pinne «0»: Strikk halvparten (7) av de 14 maskene du har på pinnen, dvs til midt på hælen. Dette er for å få starten på omgangen på riktig sted igjen.
Pinne 1: Ta en ny pinne, og strikk de resterende 7.
Nå skal du begynne å ta opp masker til siden av foten, så du igjen kan strikke rundt og rundt. Her kommer kantmaskene inn! I hver av kantmaskene, stikk inn den samme pinnen som du strikket de 7 med, hent en løkke av tråden, og dra igjennom, så du lager en ny maske.
Her demonstrerer jeg på en testlapp:
Når jeg har brukt opp alle kantmaskene, så er det litt stor avstand til maskene på den neste pinnen. I den avstanden liker jeg å lage 1-2 masker til, for å unngå å få et stort hull der senere. Jeg synes ikke det er så nøye hvor du stikker igjennom, men prøv å finne to tråder som kan likne på en kantmaske. På sokken min, så var det 7 åpenbare kantmaske-løkker på denne siden, så jeg tok opp 7 masker der, og 2 i avstanden.
Pinne 2 og 3: Strikk så de neste to pinnene med 12 masker hver på vanlig måte, men nå kun med rette masker.
Pinne 4: Så må du ta opp samme antall masker langs neste kant. Følg samme teknikk som tidligere, bare at nå er det motsatt rekkefølge, dvs at «avstanden» kommer først. Det kan lønne seg å telle kantmaskene først, og sjekke at du ender opp med samme antall masker som på forrige kant. På min sokk så var det 8 åpenbare kantmaske-løkker på denne siden, men avstanden virket ikke like stort her. Så da tok jeg opp én maske i avstanden, og 8 i kantmaskene, slik at antallet på begge sider ble likt.
Strikk så de 7 maskene på pinne «0» inn på samme pinne.
På omgang 2 så skal vi felle to ganger, en gang på hver side. Målet her er å smale inn foten litt igjen, for å ende opp på samme maskeantall som vi startet med, dvs 48.
Pinne 1: Strikk pinnen vanlig, men de siste 2 maskene strikkes rett sammen.
Pinne 2 og 3: Strikk disse to pinnene helt vanlig.
Pinne 4: Strikk de første 2 maskene på neste pinne vridd sammen, og resten av pinnen vanlig, til du er i starten av omgangen igjen.
Siden vi nå strikker rundt igjen, så er det nok en gang en viss risiko for strekte masker. Etter omgang 2 så kan det være smart å flytte rundt på fordelingen av maskene igjen for å unngå dette. Men siden fellingene her er «i slutten av pinnen» eller «starten av pinnen», så er det viktig å holde styr på hvor pinnene var, så man feller på rett sted. Her pleier jeg å sette inn maskemarkører for å holde styr på dette.
Strikk en helt vanlig omgang uten felling hele veien.
Gjenta omgang 2 og 3 annenhver gang helt til du har 12 masker på alle pinnene, dvs 48 masker totalt, som da du startet.
Hvis du er like glemsom som meg så kan du huke av her for å huske det.
Når du har nådd punktet hvor du har 12 masker på alle pinnene, så kan du fortsette med helt vanlig strikking rundt og rundt til du har ønsket lengde på foten. Stopp når du har kommet ca til midt på lilletåa.
Du har nå nådd ønsket lengde på foten, og skal i gang med å felle til tå. Pass på at alle pinnene har 12 masker på hver, og at omgangen starter midt under hælen.
Strikk en omgang på vanlig måte uten felling
Gjenta omgang 1 og 2 annenhver gang, til det er igjen 3 masker på hver strikkepinne.
Kryss av her hvis du trenger hjelp til å huske.
Når det er igjen tre masker på hver pinne, klipp av garnet i en passelig lengde så du har litt å sy inn. Bruk en garnnål og dra tråden igjennom alle de siste maskene. Stram sammen, og vreng sokken og fest tråden på innsiden. Og så er du ferdig! Så må du bare gjøre alt dette én gang til for sokk nummer to.