Mer bokbinding
Denne gangen gikk det veldig mye bedre!
Denne gangen gikk det veldig mye bedre!
Jeg har laget en bok til. Nok en gang så ble det bare en testbok med printerpapir, men jeg var mer nøye med måling og kapping denne gangen, som ga mye bedre resultat. Coveret åpner helt opp og greier! Mer om det under.
Jeg gjorde et forsøk på å starte på bok nummer to rett før jul også, og kom så langt som å lime ryggen på en tekstblokk, men så sprakk plutselig bokpressa. Tydeligvis så tålte ikke liminga i fjølene presset når jeg skrudde til i hvert hjørne. Så da ble det en liten pause frem til jeg fikk surra meg til å spørre om hjelp til å lage en ny.
Så gikk jeg over i en periode med mye grubling om hvordan jeg skulle få til å kappe fine kanter på tekstblokka. Forrige gang så prøvde jeg med en metallinjal og kniv, men det klarte jeg ikke få til rett, som også gjorde det vrient å måle boka for omslaget senere.
Aller helst så skulle jeg gjerne hatt tak i en giljotin som kan kappe en hel tekstblokk av gangen, men det er visst ikke realistisk for en privatperson å kjøpe. Hvis de er kraftige nok til å kappe så mye papir, så er de svindyre. Jeg så flere på nett som refererte til en litt rimeligere sak fra Amazon, som kan kappe ganske mange ark samtidig. Men den er stor og tung, og frakten til Norge ville nok blitt svindyr. Og selv den har en øverste grense for antall ark den kan kappe av gangen, og da ville jeg fortsatt hatt samme problem om jeg ville laget en bok som er enda tykkere.
Etter at jeg la fra meg tanken om kappemaskin så fant jeg ut om et verktøy som kalles en «bookbinding plough». Disse er visst også dyre, og det krever en del jobb for å finne ut hvordan jeg kanskje kunne laget en selv, så jeg la fra meg denne ideen også, foreløpig.
Så fant jeg noen videoer av noen som demonstrerer hvordan dette kan gjøres ved å spenne fast boka, slipe en meisel, og kappe med denne. Jeg gikk så langt som å kjøpe meg meisel og slipesteiner, men her så fant jeg ut at det å lære seg å slipe med slipesteiner er en egen hobby i seg selv, nesten. 😅 Og det er ikke det jeg jeg har lyst til å drive med akkurat nå.
Til slutt så ble konklusjonen min at jeg hadde blitt alt for opphengt i kantkapping, og at dette faktisk stoppet meg fra å fullføre bok nummer to. Så det jeg endte opp med å gjøre var å kjøpe en liten kappemaskin i stedet. Denne har kapasitet på typ 8 ark, som vil si at jeg kan kappe en signatur av gangen. Så da kan jeg i det minste få til mer eksakt kapping fra starten av, i stedet for å bruke kniv. Så jeg la vekk den første tekstblokka jeg lagde (den kan jeg bruke til testkapping senere), og startet på nytt.
Det jeg gjorde feil sist var i hovedsak at jeg A) Ikke var nøye nok med å måle, og B) at jeg kappet skeivt. Jeg misforstod hvor stort «hinge gap» må være. Dvs mellomrommet mellom ryggen på boka og coveret foran og bak. Jeg hadde kun beregnet 4mm, som er 2 x tykkelsen på covermaterialet, og det viser seg at det skulle ha være nesten 1cm! Oops.
Denne gangen så målte jeg alt mye mer nøye fra starten av. Siden jeg ikke kunne kappe hele tekstblokka samtidig så fikk jeg ikke sånne perfekte, jevne kanter som jeg ønsket meg, men det ble i alle fall rett! Kjøpte også ordentlig stoff til omslaget, som så klart hjalp veldig på utseendet.
Det som var den største utfordringen denne gangen var å feste tekstblokka til coveret. Den tutorialen jeg hadde fulgt sa at man skulle feste endepapiret en viss avstand fra kanten, og det turte jeg bare ikke stole på. Da måtte jeg jo være helt sikker på at jeg hadde målt riktig. Endte opp med å følge Rajiv Surendra sin metode på youtube, limte sammen, og håpa på det beste. Og jaggu så stemte det med «en viss avstand fra kanten» allikevel. Var så utrolig glad når jeg tok den ut av bokpressa dagen etter, og så at coveret åpnet helt opp! ❤️
Ting som jeg vil gjøre annerledes neste gang: