Eksperimenter i bokbinding

Jeg forsøker å lage en bok, basert på diverse tutorials på youtube.

Linjal, saks, lim og diverse verktøy ligger på et bord

Ny hobby: Bokbinding. Og jeg er kjempefascinert. Foreløpig så prøver jeg meg bare frem med hjelp av youtube og diverse blogger. Det blir nok en del blanke notatbøker med printerpapir før jeg våger meg på mer «seriøse» prosjekter, siden det er så utrolig mye å lære. Så langt så har jeg fullført én testbok, som ble litt så-som-så. Men selv om den ikke ble så bra så har jeg i alle fall lært hva jeg må gjøre annerledes neste gang. Og så har jeg laget en bokpresse. Hvis inspirasjonen fortsetter å holde koken, og jeg faktisk blir flinkere, så kan det hende jeg prøver meg på lærtrekk og sånn etter hvert. Men det er nok lenge til. Vi får se!

Bokpressa

Så litt etter bokpresser på nett, men det jeg fant var stort sett blytunge, dyre antikviteter, med varierende grad av rust. Ikke aktuelt riktig enda tenkte jeg. Etter enda mer research så fant jeg ut at mange hobbybokbindere lager en billigere presse selv av to skjærefjøler og lange bolter i hvert hjørne. Lettere å flytte rundt på, og kan lett settes på siden for å lime ryggen på boka. Så jeg tenkte at jeg kunne prøve det samme.

Utfordring nr. 1: Finne passende skjærefjøler, som også tilfredsstiller ens Estetiske Sans™. Jeg kjøpte til slutt et par med fine runde kanter på nett, men når jeg fikk dem så så jeg at de var en del tykkere enn jeg først hadde tenkt. Var litt for kjapp med å trykke på kjøp-knappen. Oops. Men jeg brukte dem allikevel, ellers hadde jeg sittet der med to skjærefjøler jeg ikke trenger.

Utfordring nr. 2: Finne lange bolter til hjørnene. Alle instrukser for DIY bokpresser jeg fant på nett bruker bolter med skruehode i enden. Det klarte jeg ikke finne noe sted. Så jeg endte opp med å kjøpe en jengestang, pluss muttere, skiver etc. Fikk hjelp med å kutte stanga i 4 like deler. Med en mutter i enden så fungerer det bra som en erstatning for en bolt.

Hvis jeg hadde funnet bolter, så var den opprinnelige planen å bruke hånddrill og lage hull til boltene selv. Men siden jeg allikevel skulle innom foreldrene mine, så fikk jeg hjelp til å lage hull og. Tror det var like greit, så ble det ordentlig rett.

Hvis jeg skulle endret på noe, så tror jeg ikke boltene trenger å være fullt så lange. Jeg kommer nok aldri til å trenge å presse en så tjukk bok. Ville også brukt litt mindre massive fjøler. Men det kan jeg jo alltids fikse en gang senere, om jeg føler for det.

Boka

Coveret ble ikke helt bredt nok, og mellomrommet mellom ryggen på boka og coverne ble også for lite. Så boka mi åpner ikke helt opp. Alle tutorials sier at man må være nøyaktig når man måler, og det er visst ikke tull. Tenk det! Det er vrient å kutte nøyaktig med bare kniv, så lurer på om jeg skal ønske meg en papirkutter til jul.

Neste gang tenker jeg at jeg vil kjøpe ordentlig stoff til coveret. Siden dette var mitt første forsøk så brukte jeg bare et gammelt putetrekk. Jeg har også bestilt noen bøyde synåler på nett, som skal gjøre det litt lettere å sy sammen arkene i boka.

Det var overraskende vanskelig (umulig) å finne papp som hadde riktig tykkelse og stivhet til å lage cover av, så den eneste løsningen jeg kom på var å kjøpe en gaveeske og kutte den opp. Tykkelsen og stivheten var egentlig perfekt, men de koster 50kr stykket. Som et engangskjøp så var det ikke så ille, men det hadde jo vært ålreit å finne noe billigere. Og kommer jeg til å få tak dem når jula er over? Må jeg hamstre noen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.