Jakten på materialer

Og andre ting jeg har lært siden sist.

Jeg har brukt en del tid på å jakte på materialer for nye prosjekter. Enkelte ting har vært skikkelig utfordrende å finne. Noen ganger er det på grunn av manglende kunnskap om hva jeg skal søke etter, og andre ganger er det min egen perfeksjonisme. Her kommer litt om det jeg har funnet ut.

Bånd, eller «tapes»

Har sett at mange på youtube legger inn bånd i ryggen på boka, under trådene når de syr, mens jeg kun har brukt tråd så langt. Så fikk jeg plutselig tak i en heftelade, og fikk testet ut hvordan det funker med bånd. Artig! Fant ut at det går fint uten heftelade og, så lenge boka ikke er for tykk/tung, og man ikke har det travelt. Den i bildet under var litt i grenseland når det kom til tykkelse, for det begynte å gjøre litt vondt i fingrene mot slutten. Kjøpte bånd på Etsy, men antar at det skal være mulig å finne dette i Norge også, om jeg går tom.

Gasbind

Etter enda mer googling så fant jeg ut at det mystiske stoffet «mull» som brukes i liming av ryggen heter «gas», eller «gasbind» på norsk. Samme som brukes i bandasjer, bare ikke-elastisk. Har brukt masse tid på å lete etter dette, og var veldig fornøyd med å endelig finne ut hva det heter, men hadde fortsatt ikke noe hell med å finne det til salgs. Til slutt endte jeg opp med å bestille fra Etsy. Akkurat den typen jeg kjøpte er visst spesiallaget for bokbinding i følge selger, så den kommer med et lag med papir på den ene siden.

Papp til omslag

Sist så kjøpte jeg en gaveeske og delte den opp. Den holdt akkurat til de to bøkene jeg har laget så langt. «Book board» heter det på engelsk, men slet med å finne det i Norge. Det var først når jeg søkte spesifikt etter «2mm papp» at jeg fant en nettbutikk som solgte «bokpapp». Aha! De hadde en fysisk butikk i Oslo også, så jeg tok turen innom der.

Papir

Jeg er litt opphengt i papirtype. Ett av målene mine er å skrive ut bøker, og jeg vil helst at de skal likne på «the real deal». Papiret i masseproduserte bøker har annen tekstur, farge og tykkelse enn det papiret man bruker til vanlig utskrift hjemme. Men jeg har foreløpig ikke klart å finne denne typen papir.

Etter en del research så har jeg kommet frem til at, i en ideell verden, så trenger jeg papir som er:

  • i A3 størrelse (pga fiberretning)
  • er under 80 gsm tykkelse
  • ikke er kritthvitt
  • og helst er resirkulert.

Det har vært klin umulig å finne noe som dekker alle de punktene. Hvis jeg senker forventningene en smule, så er det nærmeste jeg har klart å finne på nett A3 / kremfarget / 80gsm. Så riktig farge og størrelse, men for tykt!

Jeg kjøpte litt lysegult A4-papir fra Lyreco før jeg fant ut at fiberretningen i A4-papir vanligvis er feil, og at det beste er å kjøpe A3 som man så kutter i to for å få A4 med riktig fiberretning. Lysegult er også hakket for gult, og 80gsm bittelitt for tykt. Men så lenge jeg lager en bok som er i A5 størrelse, så er fiberretningen korrekt, og tykkelsen på papiret er sikkert ok for en notatbok. Så det er det jeg tester ut å lage nå.

Tråd

Jeg har også lært hvorfor man runder ryggen på enkelte bøker. Jeg trodde opprinnelig at det bare var en estetisk greie. Jeg fikk med litt tykkere bomulltråd i finn-kjøpet mitt, som jeg testet ut med en tidligere tekstblokk. Etter at jeg var ferdig så merket jeg at jeg slet med å få presset boka jevnt flatt over hele. Etter å ha klemt litt på den så tenkte jeg, «hmm, kanskje jeg kunne rundet denne for å unngå problemet?», søkte opp «rounding a spine», og lærte så at jo tykkere boka er, jo mer tråd ligger rett oppå hverandre, og jo mer «swell» får man, som man fikser ved å runde ryggen. I den tekstblokka jeg har laget (i bildet over) så prøvde jeg med sytråd igjen, og opplevde fortsatt problemet, i en viss grad. Jeg tenker at det er overkommelig i akkurat dette tilfellet, men kanskje jeg må lære meg «rounding and backing» om ikke så alt for lenge. Dvs at jeg må få tak i enda et par duppeditter. 💸

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.